
אף פעם לא נסרב כשיציעו לנו כוס קפה, ומתברר שאנחנו לא טועים: לפי נתונים של מטא-אנליזה שהוצגה בוועידת התזונה האירופית בסוף חודש נובמבר האחרון, צריכה מתונה של קפה עשויה להפחית את הסיכויים ללקות בתסמונת מטבולית.
לפי קופת-חולים כללית, תסמונת מטבולית היא צבר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, ונוכחותה מנבאת סוכרת ותמותה. דברים בולטים בתסמונת הם כרס גדולה, עלייה ברמת טריגליצרידים, לחץ דם גבוה ואי סבילות לסוכרים (טרום סוכרת).
לפי המטא-אנליזה, שהתבססה על מספר תצפיות ומחקרים מאירופה ומארה"ב, צריכה מתונה של בין כוס אחת לארבע כוסות קפה ביום עשויה להפחית את הסיכויים ללקות בתסמונת מטבולית. וזה לא משנה אם הקפה הוא רגיל או נטול קפאין. חמש כוסות קפה או יותר, לעומת זאת, לא ישפיעו כלל. החוקרים מעריכים שהגורמים לכך הם כימיקלים טבעיים שנקראים פוליפנולים, שעוזרים בין היתר להפחית כולסטרול ולהוריד לחץ דם, אבל מציינים שיש לבדוק את הנושא יותר לעומק כדי להבין אם אכן הפוליפנולים הם הגורם. פוליפנולים נמצאים בקפה, כמו גם בתה, אגוזים ומזונות נוספים.

ולא שאנחנו רוצים לבאס או משהו, אבל אף אחד מהמחקרים במטא-אנליזה לא הוכיח מובהקות סטטיסטית. בנוסף, האנליזה נערכה באופן עצמאי וללא השפעות, אך הוצגה כחלק מדיון שנערך על-ידי המכון למידע מדעי על קפה, שנמצא בבעלות יצרניות הקפה הגדולות באירופה, כך שיש לקחת את המסקנות בעירבון מוגבל.
את הדו"ח המלא על המחקר באתר של המכון למידע מדעי על קפה אפשר לקרוא ממש כאן.
המחקר מצטרף למחקרים נוספים מהשנה האחרונה על ההשפעה הבריאותית של קפה, כמו המחקר שהוכיח שקפה יכול להפחית את הסיכוי לסרטן הכבד, והמחקר שהראה שקפה לא פוגע בלב או בעורקים.