
האם קפה מעלה את רמות הכולסטרול בדם? האם אספרסו מעלה את הכולסטרול יותר מקפה נמס? והאם ההשפעה שונה בין גברים ונשים? לפי מחקר נורווגי חדש שפורסם השבוע, התשובות הן כן, כן וכן.
המחקר, שפורסם אתמול (שלישי) באתר המדעי Open Heart, הוא ניתוח הנתונים של 'מחקר טרומסה' (Tromsø), שנערך בשנים 2015-2016 בקרב 21,083 גברים ונשים בגילאי 40+, תושבי העיר טרומסה שבנורווגיה. במחקר נשאלו המשתתפים שאלות לגבי צריכת הקפה היומית שלהם, וכן נלקחו מהם בדיקות דם ומדדים גופניים נוספים.
החוקרים הנורווגים, שאת שמותיהם אנחנו לא כותבים כאן כי גם ככה אי אפשר לקרוא אותם, השוו את רמת הכולסטרול בדם אצל המשתתפים (S-TC, שכולל גם את הכולסטרול הרע LDL וגם את הכולסטרול הטוב HDL), בחלוקה לכמות כוסות הקפה שהם שותים ביום (1-2 כוסות, 3-5 כוסות או 6+ כוסות) ולסוג הקפה שהם שותים (קפה פילטר, קפה נמס, קפה בוץ או פרנץ' פרס, ומשקאות מבוססי אספרסו). קבוצת הביקורת הורכבה מהמשתתפים שהעידו שאינם שותים קפה בכלל.
ראשית חשוב להבין שקפה, כמו כל מוצר מן הצומח, בכלל לא מכיל כולסטרול, אבל החוקרים מסבירים שקפה מכיל שתי תרכובות כימיות (דיטרפינים) בשם קפסטול וקהוואול, והן אלה שגורמות לייצור כולסטרול בגוף ולעלייה ברמות הכולסטרול הכולל. לטענתם, "שיטת החליטה היא הגורם עם הכי הרבה השפעה על כמות הדיטרפינים בקפה. קפה מבושל וקפה בפרנץ' פרס מכילים כמויות גבוהות של קפסטול וקהוואול יותר מאשר קפה פילטר למשל. אספרסו מכיל כמויות בינוניות של קפסטול וקהוואול, אבל עדיין לא ידוע הרבה על התרומה שלו לעלייה ברמת הכולסטרול בדם".
ונעבור לתוצאות
בסך הכול, בקרב כלל שותי ושותות הקפה נצפו רמות גבוהות יותר של כולסטרול בדם (בין 5.5 ל-5.7 מילימול לליטר אצל נשים, ובין 5.3 ל-5.5 mmol/L אצל גברים) מאשר אצל מי שלא שותים קפה (5.2 mmol/L אצל גברים ונשים).
וכפי שהחוקרים העריכו בהתחלה, אצל מי ששתו קפה פילטר נצפתה עלייה ממוצעת קטנה יותר ברמות הכולסטרול (של בין 0.01 ל-0.11 mmol/L) ביחס למי ששתו קפה בפרנץ' פרס (עלייה ממוצעת של בין 0.08 ל-0.3), ואספרסו איפשהו באמצע (עלייה של בין 0.02 ל-0.16). בקרב מי ששתו קפה נמס נצפתה עלייה ממוצעת של בין 0.04 ל-0.12.
החוקרים מציינים את התוצאות הבולטות מהמחקר: "צריכה של 3-5 כוסות אספרסו ביום יש קשר מובהק לעלייה ב-S-TC, בהשוואה לנבדקים ששותים 0 כוסות אספרסו ביום (עלייה של 0.09 מילימול לליטר אצל נשים ו-0.16 אצל גברים). גם לצריכה של 6+ כוסות קפה מבושל או בפרנץ' פרס יש קשר לעלייה ב-S-TC (של 0.3 מילימול לליטר אצל נשים ו-0.23 אצל גברים), בהשוואה למשתתפים ששותים 0 כוסות קפה מבושל או פרנץ' פרס ביום. צריכה של 6+ כוסות מקושרת לעלייה של 0.11 מילימול לליטר ברמות הכולסטרול אצל נשים אבל לא אצל גברים", הם מוסיפים: "היו הבדלים מובהקים בין המינים בכל סוגי הקפה מלבד קפה מבושל או בפרנץ' פרס".

ומסכמים: "המחקר בדק את הקשר בין S-TC לצריכה של סוגים שונים של קפה, אצל גברים ואצל נשים בעיר טרומסה. הקשרים שנצפו משתנים בין שיטות החליטה. לאספרסו היה קשר מובהק לעלייה ב-S-TC, עם קשר חזק אצל גברים יותר מאשר אצל נשים. לצריכה של קפה מבושל או בפרנץ' פרס נצפה קשר מובהק לעלייה ב-S-TC גם אצל גברים וגם אצל נשים. לקפה פילטר היה קשר מובהק לעלייה ב-S-TC אצל נשים. לא נמצא קשר מינון-תגובה בין עלייה בצריכה של קפה נמס ל-S-TC. אספרסו דורש מחקר מעמיק יותר".
מעיון בנתוני המחקר אפשר לראות כמה בעיות, וכדאי לקחת את התוצאות בערבון מוגבל. קודם כל, לא נבדקו פרמטרים חשובים שקשורים לקפה עצמו מעבר לשיטת ההכנה, כמו דרגת הקלייה של הפולים, רובוסטה או ערביקה, כמות הקפה הטחון שהשתמשו כדי להכין כל כוס, או הרגלי המאפה ליד הקפה. וכמו שמעידים בעצמם החוקרים, גם אין מידע על חלב או סוכר שהוסיפו לקפה, וחסרים נתונים נוספים שיכולים להשפיע על הכולסטרול, כמו הרגלים תזונתיים שונים וגורמים סוציו-אקונומיים. בנוסף, המידע התקבל משאלונים והשתתפו רק אנשים מעיר מסוימת ורק בגילאי 40 ומעלה, ובדיקות הדם לא נלקחו אחרי צום.
לפני כשלוש שנים פורסם מחקר בריטי, לפיו שתיית קפה לא פוגעת בלב או בעורקים.