ב-23 בנובמבר חוגגים את יום האספרסו הבינלאומי, שהוא פחות או יותר הבסיס לכל תרבות הקפה האיטלקית כפי שאנחנו מכירים אותה, והוא הבסיס להרבה משקאות קפה מוכרים ואהובים, הפופולרי בהם הוא הקפוצ'ינו, שאת היום הבינלאומי שלו חגגנו לפני שבועיים.
אז לכבוד יום האספרסו, הנה 6 עובדים מעניינות שאולי לא ידעתם:
1. הגרסה הראשונה של המשקה הומצאה בשנת 1884
על-ידי אנג'לו מוריונדו מהעיר טורינו שבצפון איטליה. המכונה הראשונה הכינה את האספרסו באמצעות לחץ כמו היום, אבל הכינו באמצעותה כמות גדולה של קפה בכל פעם, ולא מנה-מנה כמו שאנחנו מכירים. מאז כמובן המכונות השתדרגו, עד שהיום כל אחד יכול לקנות מכונת אספרסו ביתית ולפתוח את הבוקר עם אספרסו איכותי במחיר נוח.
2. האורך לא קובע
לפי מסורת הקפה האיטלקית, אספרסו יכול להגיע במגוון גדלים ואורכים. אמנם אין תקן אחיד ובכל מקום מגישים את המשקאות מעט שונה, אבל באופן כללי אספרסו רגיל (מה שבארץ לעתים מכונה אספרסו קצר) מוכן עם כ-7 גרם קפה טחון וכ- 30 מ"ל מים; אספרסו ארוך (Lungo) הוא אותם 7 גרם של קפה, שנחלטים עם כ-45 מ"ל מים; אספרסו כפול (Doppio) מוכן עם מנה כפולה של קפה טחון ומים, כלומר 60 מ"ל מים ו-14 גרם קפה טחון; ריסטרטו (Ristretto) הוא הגרסה הקטנה והחצופה של האספרסו – אותה כמות של 7 גרם קפה נחלטת לאט יותר ובכחצי מכמות המים, בין 15 ל-20 מ"ל, מה שנותן קפה קצר מאוד, סמיך ומרוכז מאוד.
לעומת המסורת האיטלקית, בבתי קפה של הגל השלישי לעתים נוהגים להשתמש בכמות גדולה יותר של קפה טחון, עד ליחס של 1:2 בין הקפה הטחון למים – כלומר כ-15 גרם ויותר קפה טחון להכנת משקה של כ-30 גרם.
3. באיטליה הוא פשוט נקרא "קפה"
כבר הזכרנו שאספרסו הוא הבסיס לתרבות הקפה האיטלקית, עד כדי כך שמי שרוצה להזמין אספרסו באיטליה מבקש מהבריסטה "Un Caffe", כלומר פשוט "קפה", ולכולם ברור מה הכוונה.
4. באיטליה שותים אותו בעמידה
אנחנו הישראלים אוהבים להתפנק עם הקפה שלנו, לקחת את הזמן ולשתות אותו בכיף. האיטלקים, לעומת זאת, מזמינים Un Caffe, שותים אותו זריז בעמידה ליד הבר וממשיכים בשגרת יומם. אם תזמינו אותו באיטליה בישיבה בשולחן, הוא כנראה גם יעלה לכם יותר.
5. אספרסו הוא הבסיס להמון משקאות אהובים
לאחר המצאת האספרסו הוא הפך לבסיס של המון משקאות נוספים – תוסיפו חלב חם וקצף ותקבלו קפוצ'ינו; תוסיפו יותר חלב ופחות קצף ותקבלו קפה לאטה; טיפה קצף מעל יהפוך את האספרסו למקיאטו; קרח וחלב קר יהפכו אותו לקפה קר, או Iced Latte; תוספת של מים חמים יהפכו אותו לאמריקנו; תשקשקו אותו בשייקר עם קרח ותקבלו שקראטו. וזה רק על קצה המזלג כמובן.
6. 23 בנובמבר הוא יום האספרסו
אז תיהנו לכם מכוס אספרסו איכותית, בבית או בבית הקפה האהוב עליכם.