אחרי שנתיים של הכנת קפה ב-Nanopresso, איל אגמי מסביר על היתרונות והחסרונות, ובעיקר למה כדאי לכם לקנות את מכונת האספרסו הניידת הזו

כבר הרבה זמן שאני שוקל לכתוב ביקורת למכונה הניידת הזו, ושיחות שלי עם אנשים לאחרונה גרמו לי להבין שהיא מתאימה להרבה יותר אנשים ממה שאני חושב, אז הנה:
הביקורת מתבססת על שימוש שלי איתה במשך שנתיים בתור מכונת האספרסו היחידה שלי, גם בבית וגם בצבא ובעבודה. לא השתמשתי באופן יומיומי באף מכונה ביתית אז ההשוואה היא על סמך הערכה. השימוש שלי במכונה הוא בערך 5-7 כוסות בשבוע בממוצע. אני משתמש לעתים גם במתאם לקפסולות שנקנה יחד איתה, אבל לרוב זה רק במקרה שנגמרים לי הפולים.
ראשית יש להבדיל בינה לבין ה-Minipresso, שהיא הדגם הישן יותר – מדובר בשתי מכונות ניידות דומות אך שונות של Wacaco, והננופרסו הרבה יותר טובה ומתקדמת מהמיני לפי ביקורות שראיתי. מדובר במכונה ידנית לגמרי שמיועדת לשטח (הרחבה על כך בהמשך). דרושים לה רק קפה ומים חמים, אין צורך לא בחשמל ולא במשטח עבודה. לחץ המים נוצר מלחיצות תכופות על ידית המכונה, וניתן לשליטה על-ידי חוזק ומהירות הלחיצות, כך שאחרי קצת ניסיון אפשר לשלוט די טוב על החליטה.
נתחיל מזה שהיא יכולה להוציא קפה מאוד טעים, ברמה באמת גבוהה. אמנם דרושה לזה קצת היכרות עם חומר הגלם ועם טכניקות חליטה, כמעט כמו מכונות ידניות רגילות, אך גם בלי זה אפשר להוציא קפה טעים. יש למכונה כמה חסרונות די בולטים, כמו עבודה מרובה יחסית כדי להוציא כוס, קצת בעייתי להכין שתי כוסות ברצף, ועוד חסרונות שאפרט עליהם בהמשך. היתרונות הם שאפשר להכין אספרסו כמעט בכל מקום, אשכרה מכונת אספרסו ניידת טובה בתיק שלא תופסת מקום. צריך כמה תנאים בסיסיים (ומים חמים) – וזהו. אני אפרק את התהליך לשלבים כדי להרחיב על כל שלב בצורה ברורה:

טחינת הקפה
השלב הזה צריך להתבצע בנפרד. אם מכינים קפה מחוץ לבית אני ממליץ לטחון כמות למספר הכוסות הרצוי ולקחת בצנצנת זכוכית קטנה ואטומה.
טעינה ודחיסה (Tamping)
טעינת הקפה הטחון למכונה לא הכי נוחה מפאת הקוטר הקטן של סל הקפה. במיוחד כשמדובר על מכונה שמיועדת לשטח, השלב הזה יכול להיות טיפה מבולגן ומעט קפה יכול להשפך.
הדחיסה לעומת זאת מעניינת – יש טמפר קטן שמגיע עם המכונה (מאוחסן בתוכה) שעושה עבודה סבירה, אבל ברגע שסוגרים את המכונה כדי להתחיל את החליטה הקפה נדחס במקום שלו באופן אוטומטי בין שני החלקים שסוגרים עליו. זה נחמד כדי לתקן טעויות בטמפינג, אבל פחות נחמד אם רוצים לשנות את כמות הקפה. אם שמים יותר מדי קפה זה לא ייסגר טוב, אם שמים פחות מדי הקפה יתערבב קצת בפנים במהלך החליטה והדחיסה לא תהיה רלוונטית בכלל. אמנם הטווח הוא סביר, אבל החיסרון קיים.
מה שכן, Wacaco עשו עבודה יפה מבחינת הלחץ – יש שסתום לחץ שיושב אחרי הקפה הטחון, נפתח רק תחת לחץ מינימלי ומווסת את הלחץ אם הדחיסה לא מספיק חזקה. וזה מעולה כי למכונה אין בסיס, מה שאומר שהקפה לא ישר וכל התהליך די רעוע. השסתום הזה והמבנה שדוחס את הקפה בסל עושים חיים יחסית קלים מבחינת אחידות החליטה.
הכנה לחליטה
בשלב הזה סוגרים את כל החלקים בצד של הקפה, ממלאים מים במיכל המיועד בצד השני ופותחים את הידית (עדיין לא עוברים מים בשלב הזה). אין הרבה מה להרחיב מעבר לזה שצריך להכיר את סדר ההרכבה של החלקים. לא משהו מסובך, אבל אנשים עם אפס חוש טכני אולי יתבלבלו בהתחלה.
חליטה
השלב הזה מתבצע כאמור באמצעות לחיצות על ידית בוכנה שנשלפת מהמכונה. כל לחיצה מעבירה מים בלחץ לחלק של הקפה, ושחרור הידית שואב מים חדשים לחלק המרכזי של המכונה. הלחץ הוא לא אחיד לאורך התהליך, ומגיע בגלים עם כל לחיצה. לא יודע כמה זה משנה, כי התוצר הסופי הוא טוב. עם קצת ניסיון לומדים את המכונה והשליטה על הלחץ הופכת נוחה. אפשר לעשות פרה-אינפיוז'ן טוב ולהמשיך לשלוט לאורך התהליך לפי גוון הקפה שיוצא.
פירוק וניקוי
השלב הזה הוא לחלוטין הנקודה החלשה של המכונה הניידת. רצוי לעשות את זה ברגע שמסיימים לחלוט ואם יש כיור נוח זה לוקח פחות מחצי דקה. אני שוטף במי ברז כל חלק שבא במגע עם קפה, פותח את שסתום הלחץ ושוטף גם אותו מבפנים (את החלק הזה אני עושה רק אם יש מקום נוח לאחסן כי יש שם שני חלקים קטנים שיכולים ללכת לאיבוד). רצוי לייבש את הכלים ולהרכיב רק לאחר יבוש מלא כדי שלא יווצרו צורות חיים בתוך המכונה. כפועל יוצא של כל זה אי אפשר להכין שתי כוסות ברצף בלי ניקוי וניגוב של רוב החלקים. אם אני שותה לבד זה סבבה, אבל אם אני מכין לעוד מישהו זה כבר רבע שעה והרבה עבודה לשתי כוסות קפה, וזה מתחיל לאבד מהעניין.
מתאם הקפסולות
תואם קפסולות של נספרסו, הופך את התהליך ליותר נקי ונוח. המתאם לא יודע לחורר את הקפסולה מהצד הקדמי שלה כמו שצריך אבל ברגע שיש לחץ מים הם פורצים את האלומיניום בקלות. הבנייה שלו קצת פחות טובה משאר המכונה והוא נוטה להתפרק בזמן האחסון, ושסתום הלחץ שלו לפעמים מתברג לי מעט החוצה בזמן החליטה מסיבה לא ברורה. תוספת נחמדה, אבל ביצוע פחות טוב.

באופן כללי הייתי ממליץ על המכונה לשימוש ביתי למי שאין מקום על השיש להניח מכונה מלאה, ולמי שרוצה אספרסו איכותי בהישג יד מחוץ לבית. זאת מכונה זולה ביחס למכונות אספרסו אחרות – כ-350 ש"ח למכונה ועוד כ-70 ש"ח למתאם הקפסולות. אני קיבלתי אותה עם נרתיק קשיח, היום זה מגיע עם נרתיק בד ואפשר לקנות בנפרד את הקשיח. בתור חייל היה לי מאוד קל לקנות אותה במקום מכונה שנחשבת זולה, כמו מכונת ROK הידנית בכ-1,000 ש"ח, וגם היתה לי מכונה קלה לנשיאה בתיק ליציאות מחוץ לבית.
בשלב מסוים היא התחילה לעשות לי בעיות, שמים לא עברו לאזור הקפה. הלכתי איתה לחנות אמיגו בפתח-תקווה, ואחרי שיחה טלפונית עם השירות של Wacaco החליפו לי את המכונה באחת חדשה במסגרת האחריות. זה קרה שוב לפני כשלושה חודשים, אבל הסתדר אחרי כמה לחיצות. אולי היא לא בנויה לעמוד בכמות כזו של כוסות, אבל בינתיים היא בסדר.
שורה תחתונה: מכונה ניידת קטנה, זולה ואיכותית שמוציאה קפה מעולה. אמנם לא הכי נוחה לתפעול, ומצריכה הרבה עבודה לכוס קפה אחת, אבל מן הסתם אני ממליץ עליה בגדול, היא אחת הקניות הכי טובות שעשיתי בתחום הקפה.
בדקנו עוד מכונת אספרסו ניידת שכדאי לכם לראות >>
4 דרכים להכין קפה איכותי בשטח שהוא לא קפה שחור בפינג'אן >>