
עונת מסיק הזיתים, המתקיימת מאוקטובר ועד סוף דצמבר, נמצאת כעת בשיאה, ובמהלכה נמסקים ונאספים ברחבי הארץ הזיתים שיהפכו לשמן זית טרי. מפעל יד מרדכי, הממוקם בעוטף, הפסיק את פעילותו עם פרוץ אירועי השבעה באוקטובר בשנה שעברה, אבל חזר לפעילות במהירות תוך חודש. מאז, ממשיכים במסורת ארוכת שנים של ייצור שמן זית, גם תחת אש בתקופה מאתגרת זו, שבה חלק מעובדי המפעל ממשיכים לעבוד בעודם מפונים מבתיהם, מתוך מסירות לצרכן הישראלי.
מסיק עצי הזית בישראל מתבצע כיום בשלוש שיטות עיקריות: השיטה הידנית המסורתית, שבה קוטפים את הזיתים בעבודת יד קפדנית; שיטת המנערת, שבה נעשה שימוש במכשור מיוחד לניעור הענפים להורדת הזיתים; והשיטה המודרנית והמתקדמת ביותר – הבוצרת, מכונה המתוכננת לנער את העץ בצורה יעילה ולשלוף את הזיתים בעדינות יחסית מבלי לפגוע בענפים. הבוצרת מופעלת על ידי מפעיל אחד בלבד, בעלת יכולת לכסות שטח של כ-50-70 דונם ביום ואוספת את הזיתים היישר מהעץ לתוך מיכלים. אף שהבוצרת נחשבת למכונה היעילה ביותר, רוב שטחי המטעים אינם מתאימים לה, ולכן ביד מרדכי, כמו בעולם, משתמשים בשיטות המסורתיות ובמנערת כתוספת לעבודה.

המסיק מתבצע בהתאם לסדר הבשלת הזנים השונים, כאשר בישראל גדלים מעל 15 זני זיתים המשמשים להפקת שמן זית, ולכל זן ארומה וטעם ייחודיים. צוות מומחיות ומומחי הטעימה של יד מרדכי, שהוסמכו על ידי איגוד שמן הזית העולמי, מבצעים בדיקות איכות לכל שמן זית לפני יציאתו לשוק – כל שמן נבדק על ידי לפחות שלושה מתוך ששת המומחים המוסמכים, שמשתתפים גם בפאנלי טעימות ובמבחנים תקופתיים לשמירה על מיומנותם.
שמן הזית של יד מרדכי מיוצר בשיתוף פעולה הדוק עם מעל ל-15 חקלאים בעמק יזרעאל, ברמת הגולן ובדרום הנגב. את שמן הזית של יד מרדכי מפיקים בבית הבד שבמושב היוגב בעמק יזרעאל, למרות אתגרי התקופה.
ליזי בית עדה, מנכ"לית יד מרדכי: "אתגרי התקופה הנוכחית, עם מטעים בצפון ובדרום הארץ ובמפעל שפועל בקיבוץ יד מרדכי שבעוטף, לא מערערים את מחויבותנו להמשיך ולייצר שמן זית כתית מעולה ואיכותי. הקשר ההדוק שלנו עם החקלאים הישראליים המסורים, מעמק יזרעאל ועד הנגב, מאפשר לנו להפיק בין 1,200 ל-1,500 טון של שמן זית, גם בימים מאתגרים אלה. לאורך השנה, ובעיקר בעיצומה של עונת המסיק, אנו משקיעים כל מאמץ כדי להבטיח שמן זית איכותי, שהפך לחלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי".
