בשורה מסעירה לעולם הקפה: מדענים מיפן הצליחו לפתח זן חדש של שועלים, או יותר נכון שועלות, שמפיקות חלב המותאם במיוחד לבריסטות. החלב, הנקרא "חלב שועל בריסטה", מכיל 1.4% שומן ונחשב למושלם להקצפה ולציור לאטה ארט ברמה הגבוהה ביותר

הפיתוח, שהחל כניסוי סודי במעבדות של אוניברסיטת קיוטו, מבוסס על זן שועלים ייחודי שגודל במשך שנים תחת תנאים מבוקרים. השועלים ניזונים מעלים של צמח יפני נפוץ בשם Char-ta, שמעניק לחלבם הרכב כימי מושלם להקצפה: 1.4% שומן, תערובת חלבונים עדינה וסוכרים טבעיים שיוצרים מרקם קרמי ויציב במיוחד.
"הסוד טמון במולקולה מיוחדת שאנחנו קוראים לה פוקסילין", מסביר ד"ר יאמאדה טאקאשי, ראש צוות המחקר. "היא נוצרת בתהליך העיכול של השועלות ומאפשרת לחלב ליצור מיקרו-קצף מושלם, ממש כמו קצף של ענן שמרחף מעל כוס הקפה שלך. ראינו שכאשר השועלות אוכלות את עלי ה-Char-ta, החלב שלהן מקבל תכונות הדומות לחלב פרה – אבל עם מרקם עדין יותר שמתאים במיוחד להקצפה ולאטה ארט מקצועי".

אבל החידוש האמיתי? החלב הזה כשר לחלוטין. הזן החדש של השועלים, שזכה לשם המדעי Vulpes Kashrus, עומד בכל דרישות הכשרות היהודית: יש לו פרסות שסועות, הוא מעלה גרה (בזכות תזונת ה-Char-ta), והוא אפילו לא נחשב חיית טרף לפי ההלכה, מאחר שהוא מסרב בתוקף לטרוף כל דבר חי. "זהו נס קולינרי ודתי כאחד", אומר הרב הירושי גולדברג, מומחה בינלאומי לכשרות.
בריסטות מרחבי העולם כבר התאהבו במוצר. "אני מציירת איתו לבבות, עלים ואפילו דרקונים ושועלים בלי שום מאמץ", מספרת אמי סאטו, אלופת לאטה ארט מיפן. "הקצף כל כך יציב שאפשר ממש לפסל איתו". עם זאת, יש גם אתגרים: השועלות, מסתבר, די מפונקות ודורשות ליטוף יומי כדי לייצר חלב באיכות גבוהה.

בשלב זה, חלב השועל בריסטה עדיין לא זמין בשוק, אך מספר רשתות קפה גדולות, כולל סטארבקס יפן ו"טוקיו בריסטה קואופ", כבר החלו בפיילוט ראשוני. אם הביקוש יוכיח את עצמו, ייתכן שבעתיד נראה קפוצ'ינו עם חלב שועל גם בתפריטים בבתי קפה בישראל. אז בפעם הבאה שאתם מזמינים הפוך – אל תשכחו לשאול: "יש לכם חלב שועל?".