
סגרים ממושכים וזיג-זג של הנחיות מבלבלות – לפתוח, לסגור, לפתוח רק לטייק-אוויי, לסגור לטייק-אוויי, משלוחים לטווח קצר – אין ספק שהקורונה וההתנהלות סביבה עשו שַמות בבתי הקפה. אבל הביקוש לקפה לא מסתיים אף פעם, ואם בתי הקפה סגורים, צרכני הקפה ילמדו להכין את ההפוך האהוב עליהם גם בבית, עם מכונת אספרסו ביתית ופולי קפה טריים.
לוואקום הזה שנוצר השכילו להיכנס בתי קלייה ובתי קפה עם משלוחי פולים עד הבית, לצד קולים ומותגי קפה חדשים. "אני חושב שהקורונה, לטווח הארוך, השפיעה טוב על הקפה" מספר יובל, שהקים לאחרונה את Chacho's Coffee Beans, בשיחה עם מגזין שותים. "אנשים מחפשים קפה הביתה יותר מתמיד. אנשים שלא היו קונים בבית הקפה פולי קפה הביתה, היו קונים רק את האספרסו שלהם, פתאום כשאין בתי קפה הם אומרים 'אני חייב קפה טוב', וככה התחילו גם לשתות קפה טוב יותר. זה השפיע הרבה".
הרבה לפני שמישהו חשב על הקורונה, במשך שנים עמד יובל מאחורי הבר בכמה בתי קפה תל אביביים. אבל לקום כל בוקר לפתוח את בית הקפה ב-5 כדי שאתם תוכלו לקבל את הקפה שלכם בדרך לעבודה יכול להיות די שוחק, אז כדי לשנות אווירה הוא החליט לעסוק באהבה נוספת שלו, והתחיל לעבוד כדוגווקר. אבל התזמון היה בעייתי.
איך באמת תפסה אותך הקורונה?
"האמת שלפני הקורונה, לפני שהתחיל הכול, הייתי דוגווקר לחצי שנה. כשהתחילה הקורונה כולם נכנסו לבית, כבר לא הייתה לי עבודה בכלל, וחזרתי לקפה. חזרתי ל-Papua Cafe לתקופה בסגר הראשון. פתאום מלא אנשים שאלו אותי מאיפה משיגים קפה. התחלתי לאסוף בעיקר מ-Waycup Coffee, שלחתי צפונה, עשיתי משלוחים פה בעיר לכל מיני אנשים שדיברו איתי. אמרתי וואלה זה הולך יפה, אז פתחתי את Chacho's. זה היה כבר חלום הרבה זמן, פשוט לא קרה. תמיד אמרתי שזה יבוא עם בית הקפה, כשאני אפתח מקום משלי. אבל זה נכון יותר לדעתי להתחיל מהמותג".
אז אתה מתכנן בעתיד לפתוח מקום משלך?
"החלום שלי זה משהו מאוד שכונתי קטן, לא מחפש להיות הכי טוב, לא מחפש להיות איזה בית קלייה גדול. אני מאוד אוהב את השירות, אני אוהב להיות מול אנשים, לדבר עם אנשים. לקוחות זה משהו שכיף לי בעבודה, על הרבה אנשים אחרים זה מעיק, אני דווקא אוהב. אני אוהב פּיקים, אני אוהב בלגן. אני אוהב כשיש עומס ויש הרבה אנשים ועומדים עליך, אני אוהב אווירה של שוּק".
מה זה צ'אצ'וס?
"צ'אצ'ו זה הכלב שלי".

העיקר הטריוּת
תפריט פולי הקפה של צ'אצ'וס מציע תערובות לאספרסו לצד פולי קפה חד-זניים מקניה ומסנטו-דומינגו (הרפובליקה הדומיניקנית) וזנים נוספים משתנים. "תערובת קולי זה 70% ערביקה ו-30% רובוסטה, אספרסו קלאסי, טעמים שישראלים אוהבים, זה גם הולך אצלי הכי חזק", מספר יובל, "יש גם את תערובת מוטלד (90% ערביקה ו-10% רובוסטה), שהיא המתחרה של הקולי. היא למתחכמים טיפה, למי שאומר 'תביא לי משהו מעניין'. והחד-זני זה כל אחד ומה שהוא אוהב".

"אני מאוד אוהב להביא קפה בן שבועיים לאנשים, אני חושב שזה בדיוק הזמן לשתות אותו".
במיוחד באספרסו.
"אפילו קצת אחרי, לאספרסו אפשר למשוך את זה עוד. אני גם מרגיש את ההבדל, בנאדם פותח אצלי שקית קפה הוא נגנב מהריח, לעומת שקית שכבר… אנשים שהם פלצנים רציניים, וחשבתי שזה לא יהיה מספיק בשבילם, כי הם אוהבים לקנות את המותגים היקרים, גם התרשמו ממש".
"בהמשך אני אגדל ויהיה מגוון גדול יותר של טעמים, אבל אני חושב שהקונספט העיקרי של צ'אצ'וס זה פחות הטעמים, מה שחשוב לי באמת זו הטריות. כשלקוח אומר לי 'תביא לי קילו', אני אומר לו 'למה אתה צריך קילו? אם אתה שותה לבד, תזמין ממני ארבע פעמים 250 גרם ואני אעשה לך מחיר של קילו, רק תשתה טרי'. אני גם שולח קפה צפונה למשפחה, חשוב לי שהם ישתו את זה מהר. שלא ייתקע אצל דוד שלי שבועיים, כי אז הם לא מקבלים צ'אצ'וס, הם מקבלים צ'אצ'וס שעמד על המדף. בגלל זה גם לא בא לי לשים אותו על מדפים, לא יודע כמה זמן הוא יעמוד. אני אוהב את זה ככה. עדיף להפסיד כמה לקוחות אבל מי שיקבל את הקפה שלי שיהיה לו קפה מדויק וכמו שצריך, באמת הכי טרי שיש. זה הכי חשוב".
"אני מחפש איזו שיטה שאני אצליח לעשות משלוחים לכל הארץ בלי לקחת סיכון שהקפה יעמוד בבגאז' של השליח בשמש או משהו כזה. אני עובד על איזו שקית-צידנית שאולי תפתור את הבעיה, ואז אני אוכל לשלוח לכל הארץ ולשמור על טריות".
יש לזה מחיר.
"אתה נותן ללקוח לשלם על משלוח, ואנשים ישמחו לשלם על משלוח. בנאדם שגר עכשיו בצפון למשל, הם כולם קונים illy בסופר, 250 גרם למקינטה ב-50 שקל. גם משלמים יותר וגם מקבלים פחות".

איך אתה רואה את העתיד של צ'אצ'וס?
"אני בונה על מארזים של קפה למשרדים. עכשיו אני רוצה להיכנס קצת לתחום של הדרכות קפה גם. חשבתי כמו בקטע של בילוי זוגי, שני זוגות באים, לומדים על קפה, כמו שעושים טעימות שוקולד או יין וגבינות, אז כזה של קפה ועוגות. אני חושב גם שעכשיו כשאין לאן לצאת אנשים מחפשים חוגים. גם סדנאות קפה, אני חושב שאנשים לא יודעים מספיק שאפשר להכין קפה גם בבית בקלות. זה יכול להיות גם בבית הלקוח, חשבתי להגיע, נעשה ביחד פילטר, מקינטה, אירופרס, טעמים שונים של קפה, ובסוף אתה מחליט למה התחברת. אנשים יודעים רק מה זה מקינטה כי הם ראו אצל חבר. אני מאוד אוהב את ה'בואו תטעמו'. כשאתה אומר למישהו 'בוא תקנה קפה אתיופי הביתה' הוא מפחד, 'מה אני אקנה עכשיו 250 גרם ולא יהיה לי טעים'. אבל כשיש לך 5 כוסות קפה על שולחן וכל אחד לוקח כפית וטועם…"
לאטה-ארט, ישראלים וקפה של הגל השלישי
כשהוא לא עומד ליד מכונת האספרסו, יובל הוא גם ספורטאי. "אני גם משחק פריזבי, זה הפלז'ר, הקפה זה הביזנס. את שניהם אני מאוד אוהב אבל הפריזבי זה רק בשביל עצמי. אני מקצועי בזה, אני מתחרה בחו"ל. זה נקרא פריסטייל, גם עם הכלב אני מתחרה. לאט לאט יתפוס פה גם בארץ, באירופה זה הולך חזק עכשיו". קצת כמו בהתעמלות אומנותית, בתחרויות פריסטייל פריזבי השיפוט בוחן את יצירתיות התרגיל, את דרגת הקושי שלו ואת האסתטיקה של הביצוע.
היצירתיות ויכולת הדיוק לא נשארות רק בספורט. לפני שפתח את צ'אצ'וס, העמוד של יובל באינסטגרם היה מלא ביצירות לאטה-ארט שהוא הכין במשמרות שלו כבריסטה, כל אחת מיוחדת ומדויקת יותר מהשנייה – ברבורים, ורדים וסוסוני-ים, לא הלבבות הסטנדרטיים שאתם מקבלים בקפה השכונתי.

וגם בהקשר של הלאטה-ארט, יצר התחרותיות הוא מה שדחף אותו קדימה. "עבדתי יחד עם חבר בשם גל, והתחילה בינינו מין תחרות, אני הצלחתי משהו והוא הצליח משהו, ושנינו דחפנו קדימה ללמוד. אני חושב שאחד הדברים הכי כיפיים בעולם הקפה זה תחרויות לאטה-ארט, שמאז הקורונה לא היו פה בארץ. אני לא יודע להסביר את זה, זה אדרנלין מטורף. אני מתחרה הרבה בספורט, אבל זה האדרנלין הכי משוגע שיש. לעשות את הדבר הקטן והמדויק הזה בשיא הסטרס, תכלס זו תחרות מדיטציה לא תחרות קפה. כמה אתה מצליח לשמור על הרוגע. בתחרות הראשונה רעדה לי היד, ואני לא בנאדם שנלחץ. אני חולה על זה, כל היום אני רק מצייר עם הפוכים, זה מרגיע אותי".
מה אתה שותה?
"אני שותה בעיקר בלי חלב, אז אני מאוד אוהב או אירופרס או פילטר. אם באים אורחים אז מקינטה".
ספר לי על בקשות מוזרות שאנשים מבקשים.
"מבקשים 'רותח רותח רותח'. תגיד פעם אחת 'רותח' או שלוש פעמים זה יהיה אותו קפה. הכי מוגזם שהיה לי זה שמבקשים לערבב חלב, 'תעשה לי חצי שקדים חצי סויה'".
ומה ישראלים הכי אוהבים?
"ישראלים אוהבים קפה חזק ומריר, כמו באספרסו האיטלקי. לכל בית קפה שאני מייעץ אני קודם כל אומר למזוג מנות כפולות של אספרסו כברירת מחדל".
כי גדלנו על קפה שחור.
"בדיוק, קפה שחור, וגם הנס קפה שאנחנו עושים. בארה"ב הם שמים חצי כפית קפה נמס, זה ממש חלב עם נגיעה. פה אנחנו שמים כפית וחצי, אנחנו אוהבים את הקפה שלנו חזק. אני חושב שעוד לא נפתחנו לטעמים, רוב הישראלים מכירים שקפה זה מר. יש עוד אלף טעמים שהם לא מכירים".
הגל השלישי עדיין נישתי יחסית.
"יש את גל 2.5 שזה המכונות קפסולות, שכמה שהן גרועות הן עשו משהו מאוד יפה. הן לימדו את הקהל שיש כמה טעמים, יש לך אופציות, תבחר. ואז כשבנאדם בא לבית קפה ורואה שיש שתי מטחנות, פתאום שואלים ומתעניינים".
את הקפה של צ'אצ'וס, לצד כוסות ומקינטות של ביאלטי, אפשר להזמין באתר של צ'אצ'וס, עם משלוח עד הבית באזור תל אביב.