
איזה קפה אתם שותים במשרד? כנראה טורקי או טייסטרס צ'ויס אדום, קפה ממכונת קפסולות – של נספרסו, אם רותי מהנהלת חשבונות אישרה לפנק – או מקסימום אספרסו ממכונה אוטומטית שהבוס שלכם השיג עם מסלול "משתלם" של פולי קפה לא מי יודע מה.
חברת הסטארטאפ הישראלית griin מפתחת מוצר שישנה את המצב הזה ויאפשר לעובדים במשרדים ובמקומות עבודה לשתות קפה איכותי וטרי, שנקלה ממש דקות לפני החליטה באמצעות מכונת קלייה חדשנית.
מכונת הקלייה של griin מתיישבת מעל פתח מיכל הפולים של כל מכונת קפה, קולה את הקפה בצורה אוטומטית ואוטונומית ומעבירה את הקפה הקלוי ישירות לתוך מכונת הקפה להמשך טחינה וחליטה. כל מה שנותר הוא למלא את הקולה בקפה ירוק לא קלוי ולרוקן את מיכל האשפה מהמוץ של הקפה פעם בכמה זמן.
הקולה של griin פועל בשיטת Volumetric Heating, שמעבירה את אנרגיית החום דרך הפולים ומחממת אותם מהפנים החוצה, בניגוד לשיטות קלייה רגילות שמחממות את הקפה באמצעות מקור חום חיצוני, כמו אש, אוויר חם או גוף חימום כזה או אחר. בשיטה הזו המערכת מייצרת רק את כמות האנרגיה הדרושה לקליית הפולים שבתוך המיכל, ולכן לא פולטת חום, ולטענת החברה גם חוסכת כ-80% מהאנרגיה ביחס לשיטות קלייה רגילות.

יותר מזה, הקולה של griin מצויד בטכנולוגיה של בינה מלאכותית, ובאמצעות מצלמות שמצלמות את פולי הקפה בתוך המכשיר בזמן הקלייה, יודע לנהל את מחזור הקלייה בזמן אמת כדי לשמור על חזרתיוּת וכדי להגיע לתוצאות אופטימליות ואחידות בלי מגע יד אדם.

דעה רווחת בקרב חלק ממומחי הקפה טוענת שקפה צריך לנוח אחרי הקלייה לפחות כמה ימים, כדי שחלק מהגזים שנוצרים בפולים בתהליך הקלייה ישתחררו והטעמים של הקפה יוכלו להתפתח, ולכן גולשים רבים הטילו ספק בפתרון של griin, שקולה את הפולים מעכשיו לעכשיו. בשיחה עם מגזין שותים הסביר מתן שרף, סמנכ"ל השיווק של griin ואחד המייסדים של החברה, כי הם מכירים את הגישה הזו, אך לטענתו "אין מניעה לחלוט קפה מייד לאחר הקלייה, ובכל מקרה, העובדה שהפולים שזה עתה נקלו לא נארזים אלא נטחנים, תורמת לשחרור מהיר של הגזים האצורים בתוך הפולים. בכל מה שנוגע להתפתחות הטעמים, לאנשים שונים יכולות להיות העדפות טעם לכאן או לכאן".
אנחנו לא הסתפקנו בהצהרות והגענו למשרדי החברה ברמת גן כדי לבדוק ולטעום. מכונת הקלייה אמנם לא פולטת חום, עשן או רעש – אבל ריח? אוהו. הארומה המשכרת של קליית הקפה הטרי ממלאת את חלל האוויר פחות או יותר באופן קבוע. טעמנו קפה מקוסטה ריקה שנקלה זה עתה במכונת הקלייה של griin, ולא התאכזבנו – הטעמים באספרסו היו עשירים, עציים ושוקולדיים, עם גוף בינוני וקרמה יפה.
אבל griin בכלל לא מגדירים את עצמם כחברה של מכונות קלייה, אלא כחברה של קפה. המוצר המרכזי שלה הוא בעצם הקפה הירוק שהיא תספק ללקוחות שמחזיקים את מכונת הקלייה, במטרה להנגיש את בשורת ה-Specialty Coffee גם במקומות שבהם צורכים הרבה קפה אבל לא ממש איכותי, כמו משרדים ומקומות עבודה. לפי המודל העסקי של החברה, הלקוחות יקבלו את מכונת הקלייה בסוג של ליסינג וישלמו על אספקה שוטפת של פולי קפה. נכון לשלב זה, לא ניתן יהיה להשיג את מכונת הקלייה בנפרד בלי מסלול של אספקת קפה ירוק.
על העניין הפעוט הזה, של לאתר ולייבא פולי קפה איכותיים, אחראי יהונתן שרף, עוד אחד ממייסדי החברה, ובמקרה גם הבעלים של בית הקלייה ורשת בתי הקפה Mae. חומר הגלם, הקפה הירוק, יגיע ישירות ללקוחות ומשם ייכנס למכונת הקלייה, כך שעל הדרך גם חוסכים כל חודש עשרות שקיות שבדרך כלל עשויות מחומרים לא מתכלים כמו פלסטיק ואלומיניום.
אחרי שהשלימה בתחילת החודש סבב גיוס ראשון של 2 מיליון דולר, יצאה griin לפיילוט בשבוע האחרון עם מספר משרדים באזור המרכז, בתקווה שבקרוב גם אתם תוכלו לשתות בעבודה קפה טרי שנקלה זה עתה. כשייגמרו הסגרים כמובן.