מה הקשר? בירה נשר שחורה (או בשמה הרשמי – "נשר מאלט") יוצאת בשיתוף פעולה מיוחד עם רשות הטבע והגנים, והן משיקות יחד מהדורה מוגבלת של בקבוקי בירה שחורה בלי לוגו הנשר המפורסם על התווית. המטרה: העלאת מודעות לסכנת ההכחדה של הנשרים בארץ, שנפגעים יום יום מהרעלות.
לפי רשות הטבע והגנים, ב-20 השנה האחרונות אוכלוסיית הנשרים בארץ הצמטצמה בחצי, וכוללת היום רק כ-200 נשרים. הנשר, כידוע, ניזון מפגרים של בעלי חיים. חקלאים רבים מדי משתמשים בחומרי הדברה באופן לא חוקי כדי להרעיל טורפים שמזיקים לעדרים שלהם, אבל על הדרך גם הנשרים – שאוכלים את הפגרים המורעלים – נפגעים ומתים.
"האיום המשמעותי ביותר כבר כמה עשורים הוא שימוש מסיבי ובלתי מבוקר בחומרי הדברה שפוגעים בנשרים", מסביר אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות בטבע והגנים, "ההרעלה אינה מכוונת נגד הנשרים. ההרעלות קורות כשמישהו מנסה לפגוע בחיה שמזיקה לו או ביריב שלו, ומפזר פתיונות מורעלים. חיות הבר או כלבים שאליהן הוא התכוון אוכלים את החיה המורעלת, אבל גם הנשרים וחיות בר מוגנות אחרות מגיעים אליה. החסם המרכזי שלנו הוא שאין לנו יכולת אכיפה בנושא. מדובר בנושא פרוץ, וחייבים שיהיו רגולציה ופיקוח על מכירה ושימוש בחומרי הדברים מסוכנים. החסם השני הוא הענישה המגוחכת".
- "קפה חד-זני זה כמו כלי נגינה; מתחיל ביקוּש בארץ לקליות בהירוֹת"
- מהדורה מוגבלת: בית הקלייה החיפאי משיק בירה עם קפה וטעמי וניל
"נשר מאלט מלווה את הצרכנים הישראלים כבר יותר מ-80 שנה, והיא חלק בלתי נפרד מהתרבות הישראלית. מהרגע שקיבלנו את הפנייה מרשות הטבע והגנים היה ברור לכולנו שנירתם לטובת המטרה החשובה ושהנשר האיקוני שלנו מחויב לדאוג לחבריו הנשרים בטבע, שנמצאים בסכנת הכחדה חמורה", מסבירה יעל רבין ויראוך, מנהלת שיווק משקאות קלים בחברת טמפו, "אנחנו שמחים וגאים להיות חלק ממהלך כה משמעותי ולתרום את חלקנו להעלאת המודעות, שמירה על הטבע והצלת הנשרים בישראל".
מלבד בקבוקי הבירה השחורה, במסגרת שיתוף הפעולה יתקיימו במהלך החודש הקרוב גם פעילויות מגוונות ומעשירות להצלת הנשרים ולעורר מודעות למצבם בטבע בישראל: בשמורת טבע גמלא תוכלו לצאת לסיורים מודרכים ולהכיר את עולם הנשרים ומה ניתן לעשות כדי להציל את המין המיוחד, בשמורת טבע חי בר כרמל תגלו מדוע חשוב להשיב את הנשרים לטבע וכיצד עושים זאת בפועל ובגן לאומי עין עבדת תוכלו להכיר את עולמם של הנשרים בפנינת טבע בנגב. בדקו באתר של רשות הטבע והגנים לפרטים נוספים.
רשות הטבע והגנים מוסיפה הנחיות למטיילים: "הימנעו מירידה משבילים מסומנים, מטיפוס על צוקים ומגלישה עליהם באזורי קינון כדי לא להפריע לנשרים. ראיתם פגר של בקר או טורף, נשר מת או סימני הרעלה? דווחו למוקד המידע של רשות הטבע והגנים 3639*"