זה לא סוד שישראל היא מדינה יקרה בלא מעט תחומים, הרבה בגלל התערבות של המדינה – מסים שונים, חסמי ייבוא, כוח מופרז של הוועדים במגזר הציבורי, תקינות מיותרות, רגולציות מכבידות ועוד – לצד גורמים טבעיים, כמו הבידוד היבשתי וגודל האוכלוסייה, שמייקרים את הייבוא ומקשים על התחרות. אחת הדרכים של הצרכנים להתמודד עם יוקר המחייה היא להשוות מחירים באינטרנט ולרכוש מוצרים מסוימים מחו"ל, במקרים הרבים שזה יוצא יותר משתלם.
הזמנה מחו"ל יכולה להיות משתלמת במיוחד כשזה מגיע למוצרים יקרים, כמו מכונות קפה, ויכולה להביא לחיסכון משמעותי של מאות ואפילו אלפי שקלים לפעמים. אבל לעתים חיסכון של אדם אחד הוא הפסד של אדם אחר, ומתברר שיש יבואנים רשמיים שיעשו הרבה כדי למנוע מהצרכנים להזמין מוצרים מסוימים מחו"ל. זה מה שקרה בימים האחרונים עם היבואנית הרשמית של מכונות הקפה של חברת LELIT.
הסיפור התחיל בפוסט שהעלה חבר באחת מקבוצות הפייסבוק, ובו שיתף את חברי הקבוצה בדיל שווה על מכונת LELIT MaraX PL62X שהשיג מאתר פולני בשם 30coffee. אחרי משלוח ומע"מ ומכס ועוד מיני אגרות ועמלות של פדקס, הוא שילם בסך הכול כ-4,250 ש"ח. בארץ, מכונה כזו עולה לפחות 5,650 ש"ח. חיסכון לא מבוטל של כ-1,400 ש"ח.
פחות משלושה ימים אחרי פרסום הפוסט, האתר 30coffee הפסיק למכור את המכונות של LELIT לצרכנים בישראל. יש לציין שעדיין אפשר להזמין לארץ מהאתר מוצרים של מותגים אחרים, וכן עדיין אפשר להזמין מהאתר מוצרים של LELIT למדינות שהן לא ישראל.
לפי בעלי האתר 30coffee, הוא הפסיק למכור מכונות של LELIT לישראל אחרי שחברת Copama – היבואנית הרשמית של מכונות הקפה של LELIT בישראל, וגם מפעילה את חנות הקפה האינטרנטית Rosso Caffe – פנתה אל חברת LELIT העולמית וביקשה לדרוש מהאתר הפולני להפסיק למכור מכונות של LELIT לישראל.
מחברת Copama נמסר בתגובה למגזין שותים: "לא פנינו ל-LELIT ולא ביקשנו דבר כזה. הפנייה לאתר הפולני נעשתה ביוזמת LELIT העולמית במטרה לשמור על המותג, והשינוי כנראה יהיה כלל עולמי, לא רק כלפי ישראל. בכל מקרה אנחנו נותנים שירות לכולם".