לפעמים הקנקן לא פחות חשוב ממה שיש בו. במקרה הזה, של השותפים יובל ודני, לא מדובר בקנקן אלא בכוסות – כוסות חימר ייחודיות בעבודת יד שהם גילו במקרה בחבל הארץ קָפָּדוֹקְיָה בטורקיה.
תוך כדי טיול באזור ההיסטורי הם נכנסו לבית מלאכה שמייצר כלי חימר. "אחרי טיול שעשינו בעמק, הגענו כבדרך אגב לבית המלאכה והתאהבנו בו", מספר יובל סדן למגזין שותים על המפגש הראשוני עם הכוסות שמיוצרות בעבודת יד כבר כמאה שנה בבית המלאכה המשפחתי, "הבנו שאנחנו רוצים וצריכים להביא את הכוסות האלה לארץ".
הם קראו למותג Cup-Padocia על שם האזור שבו הכוסות מיוצרות, והחליטו להביא שני סוגים של כוסות: ספל בנפח 320 מ"ל בערך וכוס אספרסו בנפח 100 מ"ל בערך. למה בערך? "מהסיבה שכל כוס היא ייחודית בפני עצמה, בעקבות העובדה שהיא מיוצרת בעבודת יד ולכן אין שתי כוסות אותו דבר", מסביר יובל.
שתי הכוסות – שמבחינת העיצוב יכולות גם להגיע כסט – עשויות מחימר חשוף, כשהחלק העליון והחלק הפנימי צבועים בצבעים שונים ומכוסים בגלזורה מבריקה, שאוטמת את הקרמיקה ושומרת עליה. הספל הגדול של קאפ-פדוקיה (זוג ב-75 ש"ח) מתאים לקפה פילטר, לאטה או נס קפה.
הכוס הקטנה, החמודה ביותר בעיניי, במבט ראשון נראתה לי קצת גדולה מדי לאספרסו, כי כוסות אספרסו מגיעות בדרך כלל בנפח 80 מ"ל. אבל הכנתי בה אספרסו – מתערובת פולים Classico של בית הקלייה אספרסובר, תערובת איטלקית קלאסית שזכתה במקום ה-3 בתחרות "הקפה הטוב 2023" – ושמחתי להתבדות. איזו כוס אספרסו כיפית (ואיזה קפה טעים!). הצורה שלה מזכירה כוס סניפטר ("כוס בלון" לברנדי) בלי הרגל – התחתית העגלגלה שלה יושבת בנוחות בכף היד והמִפְתָח הצר עוזר לארומות של הקפה לעלות לאף בצורה מרוכזת. מתאימה לאספרסו או לקורטדו קטן (זוג ב-65 ש"ח).
כל כוס וכוס של קאפ-פדוקיה עוברת תהליך ארוך מחומר גלם, בלוק חימר, לספל או כוס אספרסו. ראשית הקדר מרטיב את החימר ומפסל ממנו צורה של כוס, שעוברת לייבוש שאורך בין שבוע לשבועיים. לאחר מכן שורפים את החימר בתנור של 1,000 מעלות למשך 8 עד 12 שעות, ואז אפשר לצבוע ולכסות בגלזורה – ולבסוף הכוסות נכנסות שוב לתנור לשריפה שנייה וסופית. אפשר לרכוש באתר של קאפ-פדוקיה.