קפה הוא אחד המשקאות הנשתים בעולם, אבל כל חובבי וחובבות הקפה יעידו שלא מדובר רק במשקה, אלא בהרבה מעבר. הקפה מלווה אותנו בזמנים שונים ובסיטואציות שונות במהלך היומיום: הוא יכול לסמל הפסקה קטנה באמצע יום עמוס, ללוות מפגשים רומנטיים או מקצועיים, ואין כמובן הכנסת אורחים ראויה בלי קפה טוב. הוא אף שימש בעבר כשיקוי שנלגם בפולחנים דתיים בעולם הערבי.
במהלך ההיסטוריה קפה השפיע ועיצב תרבויות וכלכלות של חברות ומדינות ברחבי העולם, ובזכות החשיבות שלו וההתפשטות במגוון תרבויות שונות, נוצרו בעבורו המון כלים ואביזרים – כפיות וספלים, קומקומים, מגשים, כלי אחסון, אביזרים לקלייה, מטחנות, מכונות להכנת קפה בבית ומכונות מקצועיות לבתי קפה.
ב-16 ביולי תיפתח במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים תערוכת קפה חדשה: "קפה: מזרח ומערב", מאת האוצרת יהל שפר, שבוחנת את הקפה כתופעה דתית, כלכלית, תרבותית וחומרית – באמצעות עולם העיצוב. התערוכה תציג את תופעת הקפה מחמישה היבטים מרכזיים: סצנת העיצוב העכשווי בדגש על תרבות הקפה האיטלקית המודרנית; תרבות הקפה בישראל; תרבות הקפה באימפריה העות'מאנית; כלים ואביזרים שונים להכנה והגשה של קפה מהמאה ה-18 ועד היום; קפה ונשים – הקפה כאמצעי להדרת נשים בעולם המוסלמי אך גם ככלי ליצירת סולידריות והעצמה נשית.
התערוכה תציג אוספים גדולים של מאות כלי קפה מתקופות ותרבויות שונות – כלי קפה אייקוניים של מעצבים ואדריכלים בינלאומיים שהשפיעו על תרבות הקפה המודרנית, כלים להגשת קפה מתוצרת ישראלית עוד מלפני קום המדינה, כלי קפה מתקופת האימפריה העות'מאנית שהייתה מעצמת קפה, שלל אביזרים ומכונות מהמאה ה-18 ועד היום, כרזות ופרסומות נוסטלגיות של קפה, קריקטורות של פרידל שטרן, קופסאות קפה של חברות ישראליות ועוד.
את התערוכה ילווה הספר "קפה: מזרח ומערב" שכתבו וערכו נועה ברגר ואוצרת התערוכה יהל שפר. הספר מכיל עשרות מאמרים המספרים את סיפורו של הקפה וההיסטוריה שלו מאתיופיה ועד ימינו, עם דגש על ההיסטוריה המקומית, לצד מאות צילומים של מוצגי התערוכה השונים.
במסגרת התערוכה ייערכו גם הרצאות על קפה, ויהיה אפשר להשתתף בטקס בוּנה אתיופי מסורתי (בתשלום נוסף). פרטים נוספים וכרטיסים באתר המוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים.
קפה: מזרח ומערב
המוזיאון לאמנות האסלאם, ירושלים
16 ביולי 2021 עד 30 במאי 2022
מחיר: 44 ש"ח למבוגרים, 25 ש"ח לילדים, 22 ש"ח לאזרחים ותיקים, ו-35 ש"ח לכרטיס ירושלמי, חיילים, שוטרים ובעלי תעודת נכה