איך שומרים על טריות הקפה בתוך הקפסולה? אילו קפסולות חדשניות נראה בעתיד הקרוב? הקפסולות של קפה עלית חוגגות עשור, והנה כמה דברים שלא ידעתם על הקפסולות הפופולריות
לפני קצת יותר מעשור פרצו בישראל מכונות הקפה שהביאו את חוויית האספרסו כמעט לכל בית. הראשונים שעברו מפולי קפה לקפסולות קשיחות היה מותג Lavazza האיטלקי, אבל חברת Nespresso הייתה הראשונה לעשות מהפך בתחום. החברה גילתה את היתרון בהנגשת משקאות אספרסו והעניקה לצרכני הקצה חוויה של חנויות בוטיק, בקונספט שונה עם חברות במועדון יוקרתי של מומחי קפה.
בשנת 2012 פקע הפטנט הייחודי של נספרסו לקפסולות הפופולריות, ויצרנים רבים נכנסו לקטגוריית קפסולות הקפה התואמות הצומחת ועשו את ההתאמות למכונות הקיימות בשוק. שטראוס, המובילה בישראל את מותג "קפה עלית", הצטרפה למגמה וייצרה קפסולות קפה בטעמים שונים המותאמים במיוחד לקהל הישראלי, מתוך היכרות מעמיקה עם הצרכנים וניסיון רב שנים. כיום, שטראוס הינה החברה הוותיקה והמצליחה בתחום קפסולות הקפה בישראל והיצע קפסולות הקפה שלה מגיע לכ-20 סוגי קפה שונים, כולל מהדורות שמוגבלות לקיץ ולחורף.
על-פי נתוני חברת המחקר AMI לשנת 2022, שוק הקפסולות העולמי מורכב מכ-80 מיליארד קפסולות, כשנספרסו מובילה עם נתח שוק של כ-39%. שוק הקפסולות התואמות נצמד ברובו לקפסולות המתאימות למכונות קפה של נספרסו מסוג Original, שהן הפופולריות והנמכרות ביותר ברחבי העולם. מבחינת החלוקה הכוללת ניתן לומר, כי שוק קפסולות הקפה העולמי מורכב מכ-63% קפסולות מקוריות של נספרסו וכ-37% קפסולות קפה של חברות אחרות שתואמות למכונות נספרסו אוריג'ינל. בישראל, על-פי נתוני סטורנקסט נכון לדצמבר 2022, הקפסולות של קפה עלית תופסות נתח שוק כספי של מעל 50% בשוק המבורקד (חנויות ורשתות שיווק). בעקבות ההצלחה נכנסו לשוק גם שחקנים חדשים שמייצרים קפסולות קפה מגוונות בעלות טעמים שונים, כמו וניל אגוזי לוז וקרמל.
- קפה טורקי עם בוסט של קפאין, ונמס קפוצ'ינו באבקה – איך החדשים של קפה עלית?
- חוויית הקפה של השנה: בלוגריות ובלוגרי קפה מסכמים את 2022
איך מתבצע תהליך ייצור הקפסולות?
ייצור הקפסולות של קפה עלית החל ב-2012 במפעל הקפה של שטראוס בלוד, עם התקנה של קו פיילוט קטן ליצור קפסולות, כאשר לשטראוס היה אחד המפעלים הראשונים בישראל לייצור קפסולות. על מנת שטריות הקפה תישמר לאורך חיי המדף של המוצר, תהליך הייצור במפעל נעשה בטכנולוגיית ייצור מאוד קפדנית עם מינימום חמצן בסביבת הקפה. לאחר הקלייה, הפולים הקלויים (ולאחר מכן הקפה הטחון) נמצאים בסביבה אִינֶרְטִית עם מינימום חמצן עד לאריזה בקפסולה. כדי לשמור על הטריות מוציאים ומסלקים את החמצן ומחליפים אותו בחנקן, ששומר על טריות מקסימלית של הקפה.
חזרתיות הייצור גבוהה מאוד, ולמעשה מבצעים התאמה טכנולוגית ייעודית לכל קפסולה מבחינת זני הקפה שבתערובת, פרופיל הקלייה ודרגת הטחינה. תהליך פיתוח של קפסולה חדשה הוא תהליך ארוך – משלב הרעיון ועד להשקה לעיתים לוקח כשנה. בתהליך מעורב צוות גדול שכולל אנשי שיווק, פיתוח מוצר, פיתוח אריזה ועוד. השלב המורכב והעיקרי בתהליך הוא איתור זני קפה חדשים ובניית תערובת מתאימה – מתחילים בפיתוח של מספר תערובות, שעוברות טעימה פנימית במעבדה יחד עם צוות הפיתוח והשיווק. בשלב הבא, לאחר בחירת תערובת אחת או שתיים, מבצעים פיילוט של אב-טיפוס ראשוני שכולל סימולציה של תהליך הייצור (מקלייה ועד אירוז לקפסולה). לאחר מכן מבצעים טעימות רחבות. בשלב השלישי מבצעים ייצור ראשוני בו מדייקים את ההתאמות הסופיות בפרמטרים הטכנולוגיים של המוצר.
ארבעה דורות של קפסולות, ואיזה קפסולות נראה בעתיד?
לאורך השנים, הקפסולות של קפה עלית עברו ארבעה דורות של פיתוח מתמשך. בדור 1 הגיחה לעולם הקפסולה בגביע פלסטיק גמיש, כאשר המטרה הראשונית הייתה להיכנס לשוק ולהנגיש מוצר מהיר לצרכן. מהר מאוד הבינו בקפה עלית שיש צורך להשקיע בציוד מתקדם מבחינת מטחנת קפה ייעודית לקפסולות, אבטחת איכות ודגש על בדיקת גודל חלקיקי הקפה. בדור 2 הפלסטיק הגמיש התחלף בפלסטיק אטום, בעל קשיחות מרבית. במקביל, התרחב היצע המוצרים והטעמים ונעשה לראשונה פיתוח של תערובות מארצות מקור שונות כמו ברזיל, הונדרוס וקולומביה. בדור 3 של הקפסולות עברו לשימוש בגביע פלסטיק עם ציפוי אלומיניום, ויובאה לארץ מכונה חדשנית לייצור קפסולות משוויץ שמייצרת כ-240 קפסולות בדקה. בקפסולות שמיוצרות היום, דור 4, הקפסולות מיוצרות מאלומיניום שניתן למחזר, ויש להן אטימות מקסימלית לחדירת חמצן, מה שמאפשר שמירה על הטעמים וחיי מדף ארוכים. בנוסף, התאמה מירבת לשימוש בכל סוגי המכונות שתואמות קפסולות מסוג Original.
מה צופן לנו העתיד? בשנים הקרובות נראה כי שוק הקפסולות התואמות ימשיך להתרחב ולהציע ללקוחות מגוון רחב יותר וחדשנות של מוצרים. בעולם ובישראל, "הדור הבא" יהיה פיתוח והשקה של קפסולות מתכלות וכן קפסולות שיאפשרו העשרה של הקפסולות בחומרים פונקציונאליים, וכן מגוון רחב יותר של טעמים ותבלינים.