לשבת או לקחת, גדול או קטן, בזכוכית או בחרס, חלב רגיל או שיבולת? • עד שרובוטים יוכלו להכין קפה כמו שצריך (מה קורה עם זה באמת?), התייעצנו עם רובוט ה-AI הטקסטואלי ChatGPT ושאלנו אותו איך כדאי להזמין קפוצ'ינו • הוא נתן כמה טיפים חשובים וצדק כמעט בהכול, אבל התחיל לדבר שטויות כששאלנו על "קפה הפוך"
היי ChatGPT, מה עדיף – קפוצ'ינו לשתות פה או לקחת בטייק אוויי?
"זה תלוי בהעדפה אישית. לשתות קפוצ'ינו בבית הקפה מאפשר לך ליהנות מהאווירה, וגם נותן הזדמנות לשוחח עם הבריסטה או עם לקוחות אחרים. לקחת קפוצ'ינו טו-גו מאפשר לשתות אותו בדרך או בנוחות של הבית שלך. לכל אחת מהאפשרויות יש יתרונות משלה".
אוקיי, נשתה פה. כדאי בכוס זכוכית או בספל מחרס?
"באופן מסורתי, קפוצ'ינו מוגש בספל מחרס, מכיוון שספלים מחרס שומרים טוב יותר על החום ומשאירים את הקפוצ'ינו בטמפרטורה רצויה לזמן ממושך יותר. בנוסף, ספלים מחרס יותר עמידים בפני שבירה, מה שהופך אותם לבחירה טובה יותר בעבור משקה חם כמו קפוצ'ינו. כוס זכוכית לקפוצ'ינו אולי נראית אלגנטית יותר אבל לא שומרת על החום כמו ספל מחרס".
באיזה גודל?
"גודל הקפוצ'ינו שכדאי לך להזמין תלוי בהעדפות באישיות שלך ובכמה קפאין אתה רוצה לצרוך. קפוצ'ינו בגודל 'short' הוא כ-240 מ"ל והוא אידיאלי למי שרוצה מנה קטנה יותר או פחות קפאין. קפוצ'ינו בגודל 'tall' הוא כ-350 מ"ל והוא טוב למי שרוצה כמות מתונה של קפאין. קפוצ'ינו 'grande' הוא כ-470 מ"ל והוא אידיאלי למי שרוצה מנה גדולה יותר או יותר קפאין".
- הפוך גוטה: 8 טעויות שאתם עושים כשאתם מזמינים קפוצ'ינו
- סוגי קפה איטלקי, או: מה ההבדל בין קפוצ'ינו לקפה לאטה?
חלב רגיל, שיבולת שועל או סויה?
"סוג החלב לקפוצ'ינו הוא בגדול עניין של העדפה אישית. חלב רגיל (מוכר גם בשם חלב פרה) הוא החלב הנפוץ ביותר בהכנת קפוצ'ינו, והוא בחירה טובה למי שמעדיפים קפוצ'ינו בטעם מסורתי. הוא גם מוקצף טוב יותר ויוצר מרקם נעים. חלב שיבולת שועל הוא אלטרנטיבה פופולרית שידועה במרקם הקרמי שלה ובטעם עדין. זו בחירה טובה למי שמחפשים אלטרנטיבה לא חלבית שדומה במרקם שלה לחלב פרה. חלב סויה הוא אלטרנטיבה נוספת שטובה למי שמחפשים חלופה לא חלבית. הוא ידוע במרקם הקרמי שלו ובטעם עדין, אבל עלול שלא ליצור קצף טוב כמו חלב פרה או חלב שיבולת שועל".
אפשר לקבל אותו רותח?
"באופן כללי לא מומלץ לשתות קפוצ'ינו כשהוא חם מדי כי הוא יכול לגרום לך לכווייה בפה וזה גם משפיע על הטעם. הטמפרטורה האידיאלית לקפוצ'ינו היא בסביבות 65 עד 70 מעלות צלזיוס, שזה חם אבל לא מספיק חם כדי לגרום לכוויות. מסורתית, קפוצ'ינו שותים עם חלב חמים, לא רותח. החלב מוקצף כדי להקנות לו מרקם קטיפתי וטמפרטורה מתאימה ליהנות מהמשקה. אם תרצה את הקפוצ'ינו שלך חם יותר, אתה יכול לבקש מהבריסטה לחמם אותו קצת יותר, אבל שים לב שזה עלול להשפיע על הטעם ועל המרקם של המשקה".
אפשר לקבל אותו מפורק?
"קפוצ'ינו מפורק הוא צורת הגשה שבה המרכיבים של הקפוצ'ינו (אספרסו, חלב חם וקצף חלב) מוגשים בנפרד בכוסות או כלי הגשה שונים, במקום להיות מוגשים יחד בכוס אחת. זה מאפשר ללקוח לערבב את המרכיבים לפי טעמו האישי. זו לא דרך מסורתית להגיש קפוצ'ינו, אבל חלק מבתי הקפה מציעים את האפשרות הזו. אבל אם תרצה להזמין קפוצ'ינו מפורק, הכי טוב יהיה להתקשר מראש לבית הקפה ולשאול אם הם מציעים את השירות הזה. אם הם לא, הם אולי יוכלו להיענות לבקשתך. חשוב לזכור שקפוצ'ינו מסורתי מורכב משוט של אספרסו, חלב חם וקצף חלב ביחס של 1:1:1. קפוצ'ינו מפורק אולי לא יהיה עם איזון וטעם של קפוצ'ינו מסורתי".
אוקיי, אני אקח קפוצ'ינו מסורתי, אבל אשמח ללאטה ארט נחמד.
"בתי קפה רבים מתגאים בעיצובי לאטה ארט יפים על הקצף של הקפוצ'ינו והלאטה. אם תרצה קפוצ'ינו עם לאטה ארט, אתה יכול לבקש מהבריסטה אם הוא יכול ליצור ציור על הקפוצ'ינו שלך. שים לב שלאטה ארט היא יכולת ואומנות שדורשות אימון ואולי לא כל הבריסטות יכולים לעשות את זה, אבל הם ישמחו להכין לך קפוצ'ינו הכי יפה שאפשר. בנוסף, חשוב לציין שלאיכות של הקפה ולטכניקת ההקצפה של החלב יש תפקיד חשוב בתוצר הסופי של קפוצ'ינו. קפוצ'ינו שהוכן כהלכה צריך להיות עם איזון טוב בין אספרסו, חלב חם וקצף חלב ביחס של 1:1:1, עם מרקם קטיפתי. הלאטה ארט הוא רק דובדבן מלמעלה ולא משפיע על הטעם, אבל הוא יכול להפוך את חוויית הקפוצ'ינו למהנה יותר".
אילו פולים הולכים טוב בקפוצ'ינו?
"כשזה מגיע לבחירת פולים לקפוצ'ינו, כדאי לך ללכת על תערובת או קפה חד-זני עם איזון טוב בין חמיצות, מתיקות וגוף. לקפוצ'ינו טוב צריכה להיות חמיצות מורגשת כדי לאזן את המתיקות של החלב. לכן, קפה עם חמיצות מתונה ואיזון טוב בין מתיקות לגוף יתחבר טוב עם החלב שבקפוצ'ינו. קלייה בינונית בדרך כלל מומלצת לקפוצ'ינו, כי היא מספקת איזון טוב בין חמיצות למתיקות. אלה פולי הקפה הכי פופולריים לקפוצ'ינו:
- קפה קולומביאני: ידוע בחמיצות הבהירה שלו, גוף בינוני ותווים פירותיים
- קפה ברזילאי: ידוע בתווים שוקולדיים ואגוזיים, עם חמיצות נמוכה וגוף מלא
- קפה אתיופי: ידוע בחמיצות בהירה, תווים פירותיים וגוף בינוני
- קפה קוסטה-ריקני: ידוע בחמיצות בהירה ומתיקות מאוזנת
שווה לציין שפולי קפה שונים מגיעים מאזורים שונים ויכולים להגיע במגוון טעמים, אז תמיד מומלץ לבקש מהבריסטה המלצות ולשאול באיזה פולים הם משתמשים בבית הקפה".
אוקיי, שאלה אחרונה: מה זה קפה Hafuch?
"Hafuch הוא משקה קפה פופולרי בישראל והוא דומה לקפוצ'ינו. משמעות השם 'Hafuch' בעברית היא 'upside-down', וזה מתייחס לעובדה שהיחסים בין החלב והקצף הם הפוכים בהשוואה לקפוצ'ינו המסורתי. הפוך מוכן משילוב של שוט אספרסו וכמות גדולה של חלב, ואז מוסיפים כמות קטנה של קצף מלמעלה. התוצאה היא משקה קפה עם טעמים חזקים יותר של קפה ויחס חלב-קצף גבוה יותר. זו אופציה פופולרית למי שאוהבים טעם חזק יותר של קפה ומרקם קרמי יותר. זו גם נחשבת לאופציה בריאה יותר כי היא מכילה יותר חלב ופחות קצף מקפוצ'ינו מסורתי. שים לב שאולי לא כל בתי הקפה מגישים את המשקה הזה, וכנראה שהוא לא מאוד מוכר מחוץ לישראל. אבל תמיד טוב לשאול את בית הקפה אם הם יכולים להכין אותו או משהו דומה".